Zlaté české ruce

Jistě, nenajdete je v každém obchodě, často musíte zapojit do hry internet nebo se trmácet do jediné zastrčené prodejny v celé republice. Stojí to ale za to. Proč? Z několika důvodů. Ten první kdysi vystihla jeden z prodejců sám. Nákupem u českého výrobce nepřipíváte řediteli korporace na třetí mercedes, ale malé holčičce na taneční kurzy. Když se rozhodnete upřednostnit výrobek, který vznikl u nás, tak vaše peníze neputují někam do daňového ráje, ale na konkrétní účet, konkrétnímu člověku.
česká republika země.png
Zatímco velkým firmám na prodeji jednoho konkrétního balení až tolik nesejde, malým podnikatelům, zejména těm v začátcích, může i každá jednotlivá objednávka pomoci v setrvání na trhu, a také právě v růstu tváří v tvář mnohem větším konkurentům. To ale není všechno. Celá věc má totiž výhodu i pro vás v tom, že je daleko snazší si ověřit, jak zrovna ta „vaše“ věc vzniká. Díky tomu, že je místo výroby většinou dohledatelné, dá se někdy domluvit i návštěva přímo na místě, nebo se alespoň můžete zajet podívat, jak to vypadá v okolí výrobny, vyptat se těch, co bydlí v okolí, a tak dále.
 česká republika vlajka.jpg
Navíc, podporou českých finálních výrobků dost často podpoříte celý řetězec. Chcete příklad? Česká značka triček Vágus zaměstnává českou ilustrátorku Magdalenu Gurskou. Tím, že u téhle firmy nakoupíte, tak podpoříte nejen trika samotná, ale i jejich českou návrhářku, a nepřímo i její práci na dalších českých projektech. Česká značka pleteného oblečení KAMA se zase hlásí k principům férové produkce, tedy že jejich produkty jsou nejen krásné, trvanlivé a funkční, ale každý, kdo je v procesu zapojen, dostane férově zaplaceno, a výroba nepoškozuje naši krajinu. Jedním nákupem tak roztáčíte celý řetězec produkce.
vytažená vlajka.jpg
Jistě, bylo by naivní předpokládat, že se v dnešní době obejdeme zcela bez importu, ale nákup po nákupu můžeme podpořit konkurenceschopnost našich firem. Třeba výše zmíněná KAMA dnes vyváží do 26 států světa, jen díky tomu, že si ji zákazníci našli, a svým zájmem ji drží na trhu. A co vy, vážíte si českých rukou?